J. D. Salinger: Forbandede ungdom

Selvom det er over halvtreds år siden, at ”Forbandede ungdom” udkom, er den stadig bemærkelsesværdig aktuel. Romanens billede af en ung dreng på tærsklen mellem barn og voksen er både rystende og underholdende læsning.

De fleste 16-årige kan vel godt blive enige om, at teenageårene er én lang eksistentialistisk krise. For Holden Caulfield bliver det bare for uoverskueligt at forholde sig til omverdenen og det at blive voksen – for hvad pokker er meningen med det hele?

Holden befinder sig på en ikke nærmere defineret institution og genfortæller historien om dagene op til sin indlæggelse. En tilsyneladende normal dreng, fra en rar familie og med interesserede omgivelser, og alligevel går det galt. Alting ses igennem hovedpersonens øjne, og som læser er man så selv nødt til at forsøge at tilføre fortællingen lidt mening de steder, hvor Holdens logik ikke helt slår til.

”Forbandede ungdom” er en noget alvorligere og mere klaustrofobisk fortælling end sin danske pendant Leif Panduros ”Rend mig i traditionerne”, men den har samme forførende surrealistiske univers.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar