Khaled Hosseini: Under en strålende sol

"Drenge, indså Laila, opfattede venskab på samme måde som de opfattede solen. Dens tilstedeværelse kunne ikke diskuteres. Dens stråler var noget man skulle nyde, ikke se direkte op i."
- citat fra bogen

Mariam og Laila er begge kvinder, som er opvokset i Afghanistan før krigen brød ud i 1970'erne. Deres baggrund er meget forskellig, men selvom de aldersmæssigt tilhører hver sin generation og frem til krigens start var fremmede overfor hinanden, tvinger omstændighederne dem til at stå sammen og udholde de ulidelige pinsler, som krigen og landets kvindeundertrykkelse medfører.

Under en strålende sol er en barsk historie om vold, undertrykkelse, krig og kærlighed både til mennesker, livet og sit land. Vi hører hvordan Taliban effektivt sætter en stopper for udviklingen i det afghanske samfund og via lovgivning forsøger at slette alle beviser på, at der er andre trosretninger end islamisme.

Den både rørende og rystende historie om et land og folk i forfald fortælles gennem de to kvinder Mariam og Laila, og som læser føles det som at være en flue på væggen - et vidne til noget ganske forfærdeligt, som er hverdag for uhyggelig mange mennesker.

Man fortvivles over den meningsløse vold og undertrykkelse af et samfund, som hver dag må kæmpe for at overleve, og man forarges over, at det, på trods af at det lyder som en hundrede år gammel fortælling, rent faktisk er noget som foregår i dag.

Khaled Hosseinis blændende sprog serverer den barske realitet for os på et blankpoleret sølvfad, og Under en strålende sol er mindst lige så storslået og vedkommende som forfatterens debutroman Drageløberen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar