Åsne Seierstad: Boghandleren i Kabul

Den norske journalist Åsne Seierstad var en af de første der kom til Afghanistan efter Talebans fald sidst i 2001. I hovedstaden Kabul traf hun en tilsyneladende oplyst og moderne boghandler. I bogen kaldes han Sultan Khan og ejer flere butikker i Kabul. Hun oparbejder et tillidsfuldt forhold til ham, så det lykkedes hende at få ham til at invitere sig hjem og bo i hans hjem. Hun bor i fire måneder os familien, som er en afghansk middelklassefamilie.

De bor tre generationer sammen og Åsne Seierstad opnår en fortrolighed med mange af de andre i familien og får et indblik i hvordan hverdagen er for især kvinder i Kabul, en hverdag som er kedelig, fyldt med pligter fra tidlig morgen til sen aften. Hver gang de skal ud i byen, skal de have burkaen på, som både er tung og varm. Der hersker ingen tvivl om, at det er Sultan som er det dominerende overhoved, det er nok mest kvinderne som mærker dette, men mændene går heller ikke ram forbi. Sin ældste søn Mansur tog Sultan ud af skolen, selvom drengen var glad for skolen, men faren valgte, at sønnen skulle passe en af butikkerne for ham. Sultans lillesøster, som er 19 år, må slide og slæbe for resten af familien, som var hun en slave, hun mener faktisk også selv hun bliver behandlet som en slave. Så er der også Sultans to koner, kone nummer et på 50 år og nummer to på 16 år og af gode grunde kan nummer et ikke lide nummer to.

Det gjorde et stort indtryk på mig at læse om de kvinder, den måde de bliver undertrykt på, og hvor den mindste ”træden ved siden af hans regler” kan udløse de frygteligste straffe. Så er der arrangerede ægteskaber og primitive traditioner, som gør kvindernes liv så forfærdeligt, synes jeg. Mange eksempler viser den store fattigdom mange lever under i Afghanistan.

Romanen er mere en dokumentar end en egentlig roman, men det gør den så sandelig ikke ringere. Jeg kan anbefale bogen til alle, der vil vide mere om en verden, hvis skikke og æresbegreber betyder så meget at hensynet til det enkelte menneske glider helt væk. En verden som er meget anderledes end vores egen. Det er barsk læsning. Men den er bestemt værd at læse.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar