Stieg Larsson: Pigen der legede med ilden

”Der findes ingen uskyldige. Der findes bare forskellige grader af ansvar” – citat fra bogen

Lisbeth Salander har opholdt sig i udlandet i længere tid og er nu vendt tilbage til Sverige med masser af penge på lommen. Hun har dog ikke befundet sig i landet særlig længe før hun bliver forbundet med et tredobbelt mord, og inden hun får set sig om, har medierne og resten af Sveriges befolkning stemplet hende som værende en iskold, psykisk syg, lesbisk, satanistisk morder.

Lisbeths fingeraftryk er blevet fundet på mordvåbenet og intet tyder på at hun er uskyldig. Tværtimod havde hun flere grunde til at myrde især den ene af de dræbte. Mikael Blomkvist, journalist og tidligere ven af Lisbeth, beslutter sig for at lave sin egen undersøgelse af hvad der er hændt i Lisbeths liv, som kunne føre til denne voldsomme handling. Lisbeth er dog som sunket i jorden og både Mikael Blomkvist, politiet og det øvrige af Sveriges befolkning står tilbage med et spørgsmål, som kun Lisbeth kan besvare, nemlig ”hvorfor gjorde hun det?”.

Pigen der legede med ilden er uden tvivl en af de bedste krimier som er skrevet til dags dato. Hovedpersonen Lisbeth Salander, som vi mødte første gang i bogen Mænd der hader kvinder, er i sig selv så utrolig fængslende en person, at fortællingen om hendes personlighed og de ting hun har oplevet i sit unge liv, er nok til at bogen ikke engang behøver mord for at løfte spændingskurven til sit maksimum. Hendes selvfølgelige indstilling til brugen af en ordentlig hammer hvis hun skulle blive overfaldet, eller en mursten godt og grundigt slået ned i hovedet på en mand hvis han kommer hende for nær, er simpelthen både så befriende, underholdende og utrolig foruroligende beskrevet, at det er umuligt at lægge bogen fra sig. Der er ingen tvivl om, at Lisbeth Salander er en handlekraftig kvinde, der foretrækker at klare sig selv, og jeg finder det afsindig underholdende at høre om hendes eskapader når den lille kvinde udnytter sin intelligens til blandt andet at tæve voldelige rockere, som er både dobbelt så høje og flere gange stærkere end hun selv.

”Det var kun få fysiske trusler, som brugen af en ordentlig hammer ikke kunne klare” – citat fra bogen

Stieg Larsson skriver på én gang medrivende, humoristisk, begavet, velformuleret og ungdommeligt og skaber dermed en fascinerende krimi i særklasse. Denne bog bliver, trods sine 603 sider, på intet tidspunkt triviel og efterlader flere gange sin læser åndeløs. Flere gåder løses hen ad vejen og alligevel er der drama og spørgsmål der mangler besvarelse til – bogstavelig talt – bogens allersidste linie.

Pigen der legede med ilden er andet bind i serien om hackeren Lisbeth Salander og journalisten Mikael Blomkvist. Første bind hedder Mænd der hader kvinder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar