Isak Dinesen/Karen Blixen: Babettes Gæstebud

I en lille by ved en fjord i Norge bor to ældre søstre. De er døtre af en provst, og har levet et nøjsomt liv, hvor de har forsøgt at leve efter Guds ord. Det har på mange måder været et glædesløst liv, ingen af dem har eksempelvis været gift eller fået børn på trods af at de begge to har haft tilbedere.

En aften banker det på søstrenes dør. Udenfor står Babette, en fransk kvinde, der har været køkkenchef i Paris. Babette er bekendt af en af søstrenes tilbedere, og hun er nu flygtet fra Paris under den blodige franske opstand, Pariserkommunen.

De to søstre indvilliger i at lade Babette bo hos dem, og Babette arbejder i køkkenet hos søstrene, hvor hun laver klipfisk og øllebrød til søstrene i 14 år. En dag vinder Babette 10.000 franc i et lotteri, og for de penge aftales det, at Babette holder en stor middag til ære for søstrenes far. Mad og drikkevarer bestilles hjem fra Frankrig, og Babette går i krig med at lave mad til søstrene og de mange gæster.

Søstrene mener det ikke er i Guds ånd at drikke eller at spise unødigt, og er skeptiske overfor proceduren, og det er egentlig meningen, at de ikke vil sige noget om maden under måltidet.

Til deres overraskelse nyder alle maden og drikkevarerne, og alle bliver lidt opløftede og har det under middagen bedre og lettere end de nogensinde har haft det før. Kunne det mon være, at man godt kan tro på Gud og tjene ham samtidig med at man har det godt i dagligdagen? Og kunne det være, at de selv har forspildt en masse muligheder i deres liv ved at leve for nøjsomt og tilbagetrukket? Er der flere måder at opfylde sin skæbne på her i livet? Læs bogen og find ud af det.

"Babettes gæstebud" er en kort bog, ikke desto mindre stiller bogen nogle vigtige spørgsmål, om hvordan vi som mennesker lever vores liv. Karen Blixen er en god fortæller med sans for den gode historie. Sproget er usædvanligt levende og præcist, og personerne er utrolig godt beskrevet, så jeg kan kun anbefale, at I andre også læser denne bog. Den er en lille perle.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar